Pisang Goreng Cheese

Pisang Goreng Cheese

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Tak tau nak cakap apa sebenarnya, takut di label blogger masakan yg tak peka dan prihatin dngn sitauasi banjir yg menimpa Msia skrng. Walauapapun, hanya Allah SWT saja yg tau niat kita. Macam biasalah, walau dok diam2 kat rumah, mesti kena masak2 juga buat keluarga tersayang. Kebetulan suami beli pisang nipah 2 sisir, jadi saya pun cubalah resepi yg lama dlm senarai ni yg begitu popular masa kini. Lama dah teringin nak buat dan makan pisang goreng cheese ni. Akhirnya dapatlah buat dan merasa. Tak sangka mmng sedap sangat, lebih2 lagi di makan panas dngn secawan teh O. Pisang yg kita nak goreng tu, janganlah dah terlalu masak ya, pastikan pisang tu sedang2 elok je masaknya. Kalau pisang dah masak sangat takut serap banyak minyak. Terima kasih pd ba href="http://www.azlitamasammanis.com/2014/09/pisang-goreng-cheese.html"span style="color: #cc0000;"Ita Masam Manis/span/a/b berkongsi resepi. Terima kasih juga pd penyumbang resepi asal. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pd kwn2 yg nak merasa tu, bolehlah cuba....mmng sedap.br /br /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-3yF9iOP6Tmc/VKEWhokttuI/AAAAAAAAKU/DdEV0y8XZXY/s1600/DSC0116e.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="428" src="http://3.bp.blogspot.com/-3yF9iOP6Tmc/VKEWhokttuI/AAAAAAAAKU/DdEV0y8XZXY/s1600/DSC0116e.jpg" width="640" //a/divbr /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-FW4vskz-PD0/VKEWv2nhXI/AAAAAAAAKc/fL0P0tIhTrE/s1600/DSC0121e.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="364" src="http://2.bp.blogspot.com/-FW4vskz-PD0/VKEWv2nhXI/AAAAAAAAKc/fL0P0tIhTrE/s1600/DSC0121e.jpg" width="640" //a/divbr /span style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"bBahan2 utk Pisang Goreng/b/spanbr /ullispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Sesikat pisang nipah atau apa2 jenis pisang ~ buang kulit dan potong 2 jangan putus/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"2 cawan tepung beras/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"1 cawan tepung gandum/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"1 sudu besar baking powder/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"5 sudu besar santan/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"sedikit kunyit serbuk atau pewarna kuning/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"secubit garam/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"1 sudu besar margerin/ 2 sudu besar minyak masak/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"1 biji telur/spanspan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;" /span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"1 3/4 cwn air/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Minyak masak secukupnya utk menggoreng/span/li/ulspan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"bCara2nya/b/spanbr /ollispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Cairkan mentega, ketepikan dulu./span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Satukan tepung gandum, tepung beras, garam, pewarna, baking powder, santan dan telur/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Kacau rata/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Tuangkan margerin cair. /spanspan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Kacau sebati/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Masukkan pisang/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Panaskan minyak dalam kuali/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Goreng pisang hingga kuning keemasan/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Angkat dan toskan minyaknya/span/li/olbspan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Bahan Sos dan Topping/span/bbr /ullispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"1 sudu besar butter/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"1 sudu besar susu pekat manis/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Keju Cheedar ~ di sagat halus/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Choc Rise atau parutan coklat masakan Yatie tak letak/span/li/ulbCara2nya/bbr /ollispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Dalam kuali yang bersih, cairkan butter./span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Tutup api bila butter dah cair, tambahkan susu pekat manis dan sedikit keju yg di parut, dlm 2 sudu besar./span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Kacau rata/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Masukkan pisang yang telah siap di goreng tadi. /spanspan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Gaul rata/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Angkat pisang dan letak di atas pinggan atau bekas yang sesuai/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Taburkan dengan keju cheedar yang telah di sagat dan taburkan dengan choc rise atau parutan coklat masakan/span/lilispan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"Sedap di makan ketika masih hangat./span/li/olspan style="background-color: white; font-family: 'Trebuchet MS', Trebuchet, Verdana, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 18.4799995422363px;"**utk sesikat/sesisir pisang, Yatie guna 1/2 adunan saja dari bhn2 di atas utk menggoreng pisang, itu pun sudah mencukupi./span

Read the whole article on Sinar Kehidupanku