Selamat Ulangtahun ke 4 Blog Sinar Kehidupanku - Bingka Serikaya.

Selamat Ulangtahun ke 4 Blog Sinar Kehidupanku - Bingka Serikaya.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Rasanya masih tak terlambat utk saya mengucapkan Selamat Tahun Baru 2014 pd semua pengunjung blog Sinar Kehidupanku. Moga hari2 yg kita lalui ini penuh dngn rasa kesyukuran atas nikmat yg Allah kurniakan. Selamat Kembali ke sekolah buat anak2 juga buat guru2 semua. Selamat Ulangtahun ke 4 buat blog kesayangan saya Sinar kehidupanku. Pejam celik kejap je masa berlalu. Tak sangka dah jejak 4 thn saya berblogging. Banyak pengalaman pahit manis yg di lalui membuatkan saya lebih sabar dan tabah. Doakan yg baik2 buat saya sekeluarga, moga saya akan terus bersama kwn2 semua berkongsi resepi dan idea masakan.br /br /Terima kasih buat pengunjung blog lama dan baru, teman2 di FB, rakan2 di alam maya juga di alam nyata, blogger masakan juga blogger2 yg bukan masakan. Terima kasih atas sokongan selama ini, kalau tiada sokongan dari kamu semua, sudah tentu saya tak bertahan sampai tahap ini.Di sini saya ingin mengambil kesempatan utk meminta ampun dan maaf sekiranya ada tersilap kata dan kelakuan yg tidak menyenangkan pengunjung semua. Saya manusia biasa yg tak terlepas dari melakukan kesilapan.br /br /Terima kasih juga pada blogger2 masakan yg banyak membantu saya utk terus mencuba lebih banyak resepi yg sedap2 dan hasilnya di kongsikan bersama pengunjung blog Sinar Kehidupanku. Moga kita sama2 dpt manfaat darinya. Alhamdulillah..br /br /Oklah takmo cerita panjang, kalau tak.. maunya berjela2 nanti. Sebenarnya saya pun takde idea nak cerita...he3...saje je. Kita terus pd resepi pertama di tahun 2014 ni. Kali ni saya nak kongsikan resepi Bingka Serikaya yg sangat sedap. Saya mmng suka kuih2 tradisional ni, Pantang nampak dan mesti di cuba. Alhamdulillah, sedap bingka serikaya resepi a href="http://www.myresipi.com/top/detail/20423"span style="color: #cc0000;"bKak Fida/b/span/a ni. Terima kasih kak berkongsi resepi yg sedap2. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada peminat kuih2 mcm ni, bolehlah cuba. Jom semak resepinya...br /br /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-1k2YALptc0/UsbGllVkppI/AAAAAAAAJwc/H88pNP2eSek/s1600/DSC0124e.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://3.bp.blogspot.com/-1k2YALptc0/UsbGllVkppI/AAAAAAAAJwc/H88pNP2eSek/s1600/DSC0124e.jpg" //a/divbr /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://1.bp.blogspot.com/-InWhY0txtlQ/UsbG-CjTmwI/AAAAAAAAJwk/8wwMqdpH5nE/s1600/DSC0126e.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://1.bp.blogspot.com/-InWhY0txtlQ/UsbG-CjTmwI/AAAAAAAAJwk/8wwMqdpH5nE/s1600/DSC0126e.jpg" //a/divbr /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-xcvm280XflE/UsbHWutXnyI/AAAAAAAAJws/JgD1rKbFZVw/s1600/DSC0088e.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="637" src="http://3.bp.blogspot.com/-xcvm280XflE/UsbHWutXnyI/AAAAAAAAJws/JgD1rKbFZVw/s640/DSC0088e.jpg" width="640" //a/div       Selamat Kembali Ke Alam Persekolahan Hamka, dah darjah 3 thn ni..br /br /div class="bahan"bBahan-bahan ( loyang 8 x 8 )- Yatie guna acuan kemboja pecah 8, dpt 3 keping kuih /bbr /ulli1 tin kaya (480g) - Yatie guna 400gm je /lili4 biji telur /lili200 ml santan pekat-Yatie guna santan Kara/lili200 ml susu cair /lili1 sk esen vanilla /lili1 sb minyak/mentega cair /lili180 gm tepung gandum - diayak /lilisedikit pewarna kuning ( atau hijau jika mengguna kaya pandan) /li/ulb span style="font-weight: normal;"bCara-cara/b /span/bbr /olli Campur semua bahan kecuali tepung dan pewarna selama 1-2 min. /lili div class="gambarcara"/divMasukkan tepung dan pewarna dan kacau lagi hingga adunan sebati. /liliTuang adunan ke dalam loyang/acuan bergris, tabur bijan jika suka./liliBakar pada suhu 180C selama 30min. atau hingga bingka kelihatan garing. Sejukkan bingka, potong dan sajikan, Bingka enak juga dimakan ketika suam. /li/ol/div

Read the whole article on Sinar Kehidupanku