Kuih Lapis Comel Perisa Pandan- Kegemaran Hamka

Kuih Lapis Comel Perisa Pandan- Kegemaran Hamka

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang tadi buat kuih lapis comel perisa pandan ni gara2 menepati janji pada Hamka yg nak makan kuih lapis hijau. Sejak buat a href="http://yatiememories.blogspot.com/2013/04/kuih-lapis-comel-1-malaysia.html"b style="color: #cc0000;"kuih lapis comel 1 Malaysia/b/a aritu, dia asyik tanya je, kenapa mama tak letak warna hijau...pewarna kuih mama dah habis ya..sebab tu mama guna warna lain ya....adoyaiiiii..memandai je Hamka ni. Padahal mamaNya saje je nak buat kuih warna bendera Malaysia, sebab tu tak letak warna hijau. Bila dah terangkan padanya, barulah dia faham...maklumlah peminat setia kuih/kek hijau. Kali ni mama dia buat tak letak warna lain dah, khas utk Hamka, kuih lapis hijau...kalau tak makan siap dia...he3.br /Alhamdulillah mmng Hamka suka kuih ni, kena plk letak dlm acuan yg comel ni...Hamka siap tanya lagi....Comel Tak Hamka?....he3...saje je taw...ni gara2 tngk iklanlah ni... Pada yg berkenan tu, bolehlah cuba resepi mudah ni...jom semak resepinya...br /span style="font-weight: bold;"br //spandiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-agI8K931Snk/UW65RQcluiI/AAAAAAAAI7Y/rjU3Reu-LHs/s1600/DSC3075e.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="640" src="http://2.bp.blogspot.com/-agI8K931Snk/UW65RQcluiI/AAAAAAAAI7Y/rjU3Reu-LHs/s640/DSC3075e.jpg" width="494" //a/divspan style="font-weight: bold;"br //spandiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-GKKnythp7F8/UW65LyvfII/AAAAAAAAI7E/1TRi7b5W7Wg/s1600/DSC3061e.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/-GKKnythp7F8/UW65LyvfII/AAAAAAAAI7E/1TRi7b5W7Wg/s1600/DSC3061e.jpg" //a/divbr /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-dSm4g5cG5jI/UW65OZyZwrI/AAAAAAAAI7M/6ABmh6m5KqE/s1600/DSC3072e.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/-dSm4g5cG5jI/UW65OZyZwrI/AAAAAAAAI7M/6ABmh6m5KqE/s1600/DSC3072e.jpg" //a/divbr /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-kY9zmsJd0Ps/UW65KwOjWI/AAAAAAAAI68/vT7RryEsdZo/s1600/DSC3055e.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://2.bp.blogspot.com/-kY9zmsJd0Ps/UW65KwOjWI/AAAAAAAAI68/vT7RryEsdZo/s1600/DSC3055e.jpg" //a/divspan style="font-weight: bold;"br //spanspan style="font-weight: bold;"Bahan-bahan/spanbr /br /ulli1 1/2 cawan tepung gandum/lili 1/2 cawan tepung jagung/lili 1/2 cawan gula pasir/lili1 cawan santan pekat/lili3 cawan air /liliSecubit garam /liliperisa pandan dan pewarna hijau /li/ulspan style="font-weight: bold;"Cara Penyediaan/spanbr /olliSatukan kedua2 jenis tepung, garam dan gula. Masukkan air dan santan pekat./liliGaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian./liliMasukkan pewarna hijau dan perisa pandan ke dlm 1 bahagian dan 1 bahagian biarkan plain je.  /liliPanaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan lompang./liliMasukkan 1 sudu kecil adunan putih dan kukus selama 3 minit/ sehingga adunan keras sikit./liliLapiskan pula 1 sudu kecil adunan hijau dan kukus lagi selama 3 minit/sehingga keras sikit dan di ikuti adunan seterusnya./liliLapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 10 minit )./liliSetelah masak, angkat dan sejukkan.. /li/ol* Kalau guna loyang, gunakan loyang 7x7x3inci. Seeloknya sapu sedikit minyak dan alaskan plastik dan sapu sedikit minyak lagi. Tuangkan adunan pertama dan kukus selama 10 minit diikuti adunan seterusnya, Lapisan terakhir, kukus selama 20 minit. Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah di potong guna pisau plastik.

Read the whole article on Sinar Kehidupanku