Kuih Lapis Seri Wangi

Kuih Lapis Seri Wangi

div style="text-align: center;"div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-PLzY6TC-eHk/TzE2bO3E5NI/AAAAAAAAHZ8/8dlqJNwtavk/s1600/kuih+lapis+wangi+2.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="640" src="http://2.bp.blogspot.com/-PLzY6TC-eHk/TzE2bO3E5NI/AAAAAAAAHZ8/8dlqJNwtavk/s640/kuih+lapis+wangi+2.jpg" width="426" //a/divAssalammualaikumbr /Semalam ada meeting dgn persatuan ladies kat sini,  dari pagi keluar sampai lewat petang baru balik rumah. So...tak sempatla saya nak terjah dapur kawan-kawan. Macam-macam aktiviti luar ada nanti. Kalau dah bz dapur alam maya ni pun terpaksa la cuti sekejap:Dbr /br /oklah ceter pasal n3 hari ni pula...kuih ni dah lama juga saya buat sampai terlupa nak share kat sini. Bila meeting tadi baru teringat kuih yang belum saya n3kan ni. Buat masa last meeting dulu lagi. Biasanya setiap kali meeting saya akan bawa kuih utk minum coffee..tapi kekadang tu tak sempat nak snap pic pun dah abis.br /br /Resepi ni dari span style="color: magenta;"Kak Yatie/span tapi saya copy dari span style="color: magenta;"Kak Dayang/span. Berkenan betul masa kak dayang tag pic kat fb dulu rasa terseru-seru jer nak buat. Memang sedapla kuih ni kalau nak tau mcm mana rasanya kenalah cuba sendiri kan.Oklah terima kasih pada Kak Yatie yang pakar membuat kuih talam dan juga Kak Dayang. Terima kasih kerana berkongsi resepi ni. izinkan saya berkongsi disini pula.br /br /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://1.bp.blogspot.com/-PNZdXNxPLEg/TzE2fNOEI/AAAAAAAAHaE/aOYHAbRUjo/s1600/kuih+lapis+wangi+1.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="426" src="http://1.bp.blogspot.com/-PNZdXNxPLEg/TzE2fNOEI/AAAAAAAAHaE/aOYHAbRUjo/s640/kuih+lapis+wangi+1.jpg" width="640" //a/divbr //divdiv style="text-align: center;"/divdiv style="text-align: center;"b style="background-color: white; text-align: left;"span style="font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Kuih Lapis Seri Wangi/span/b/divspan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif; text-align: left;"/spanbr /div style="text-align: center;"span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif; text-align: left;"resepi : a href="http://yatiememories.blogspot.com/2012/02/kuih-lapis-seri-wangi.html" style="text-decoration: none;"span style="color: magenta;"Yatie@Sinar Kehidupanku/span/a/span/divspan style="background-color: white; color: magenta; font-family: Times, 'Times New Roman', serif; text-align: left;"/spanbr /div style="text-align: center;"span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif; text-align: left;"sumber :span style="color: magenta;" /spana href="http://dayangjack.blogspot.com/2012/02/kuih-lapis-seri-wangi.html" style="color: magenta; text-decoration: none;"DayangJack@DapurKu SaYang/a/span/divbr /div style="background-color: white; text-align: center;"bspan style="font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Bahan-bahan (loyang 8 inci)/span/b/divdiv style="background-color: white; text-align: center;"bspan style="font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Bahan A/span/bbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"2 cwn tepung beras/spanbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"1 cwn tepung gandum/spanbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"2 sudu besar tepung jagung/spanbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"1 sk garam/spanbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"2 cwn santan pekat/span/divdiv style="background-color: white; text-align: center;"span style="font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"br //spanbr /bspan style="font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Bahan B/span/bbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"1 1/4 cwn gula pasir/spanbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"1 cwn santan pekat/spanbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"2 cwn santan cair/spanbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"2 helai daun pandan-di simpul/span/divdiv style="background-color: white; text-align: center;"span style="font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"br //spanbr /bspan style="font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Bahan C/span/bbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"3 sb rata serbuk koko/spanbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"4 sb air suam utk bancuh koko(di gaul rata, saya guna 1 sb coklat emulco je)/spanbr /span style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"pewarna hijau, perisa pandan/spanbr /span style="background-color: white; font-size: 14px;"br //span/divdiv style="background-color: white; text-align: center;"div class="separator" style="clear: both; font-family: 'PT Sans Caption'; font-size: 14px; text-align: center;"a href="http://1.bp.blogspot.com/-mCD5nE6LeM0/TzE2jY4cDqI/AAAAAAAAHaM/Lz0ILeklE4/s1600/kuih+lapis+wangi+3.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="424" src="http://1.bp.blogspot.com/-mCD5nE6LeM0/TzE2jY4cDqI/AAAAAAAAHaM/Lz0ILeklE4/s640/kuih+lapis+wangi+3.jpg" width="640" //a/divdiv style="font-family: 'PT Sans Caption'; font-size: 14px;"br //divbspan style="font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Cara-cara./span/bbr /ollispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Masak bahan B hingga gula larut, biarkan suam sedikit./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Sementara itu satukan kesemua bahan A di dlm mangkuk dan gaul rata, ketepikan dulu./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Masukkan bahan B kedlm bahan A dan gaul rata, kemudian tapiskan./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna hijau/perisa pandan dan satu lagi letak bancuhan koko/coklat emulco./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Masukkan adunan koko 1 cwn dan kukus selama 5 minit./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Setelah itu lapis pula adunan hijau selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan./span/lilispan style="background-color: white; font-family: Times, 'Times New Roman', serif;"Kuih benar2 sejuk barulah cantik di potong. Gunakan pisau plastik ya supaya licin potongannya. Selamat Mencuba./span/li/ol/divspan style="background-color: white; font-family: 'PT Sans Caption'; font-size: 15px; text-align: left;"/spanbr /div style="text-align: center;"div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-dJ4XOGwgzD8/TzE2qMZbcSI/AAAAAAAAHaU/GtlCvls5Jvo/s1600/kuih+lapis+wangi.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="360" src="http://2.bp.blogspot.com/-dJ4XOGwgzD8/TzE2qMZbcSI/AAAAAAAAHaU/GtlCvls5Jvo/s640/kuih+lapis+wangi.jpg" width="640" //a/divspan style="background-color: white; font-family: 'PT Sans Caption'; font-size: 15px; text-align: left;"br //span/div

Read the whole article on Our Journey Begins