Hokkaido Chiffon CupCake

Hokkaido Chiffon CupCake

div style="text-align: center;" Assalamualaikum semua/divdiv style="text-align: center;"br //divdiv style="text-align: left;"Waaaaa...jangan mintak cupcake ni../divdiv style="text-align: left;"Akak sendiri pun dah hampir terlupa bila haribulan akak membuatnya..Tgk dlm file ada gambar hokkaido cc terus akak tergerak nak update lagi blog usang yg sudah sgt berdebu dan byk sawang ni..hihi/divdiv style="text-align: left;"br //divdiv style="text-align: left;"Ramai yang dah buatkan?.Akak je yang masih terkial2 nak menerai semua jenis masakan dan kek yang sudah byk ketinggalan../divdiv style="text-align: left;"Hokkaido chiffon cc ni mmg sedap.Gebu lagi teksturnya..tambahan lagi dgn rasa lemak inti kastad..wallah mmg ohsem rasanya./divdiv style="text-align: left;"Resepi dah lama akak simpan hasil skodeng dr dapur Ita dan Mas..TerimaKaseh pd empunya resepi dan jutaan terimakaseh kerana sudi berkongsi dgn kami semua ./divdiv style="text-align: left;"br //divdiv style="text-align: left;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://1.bp.blogspot.com/-yljVATAQ5kQ/Uj7vzSmAmXI/AAAAAAAAFMA/crnU3oN12CA/s1600/DSC01184.JPG" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="400" src="http://1.bp.blogspot.com/-yljVATAQ5kQ/Uj7vzSmAmXI/AAAAAAAAFMA/crnU3oN12CA/s400/DSC01184.JPG" width="265" //a/divdiv style="text-align: center;"br //divdiv style="text-align: center;"Hokkaido Chiffon Cupcake/divdiv style="text-align: center;"by/divdiv style="text-align: center;"anymz mykitchen/divdiv style="text-align: center;"Sumber:a href="http://www.azlitamasammanis.com/2012/01/hokkaido-chiffon-cupcakes.html"Azlita MasamManis/a & a href="http://mas-dapurmas.blogspot.com/2013/02/hokkaido-chiffon-cupcake.html"Mas Duniaku/a/divbr /br style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;" /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Bahan /spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"4 biji kuning telur/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"30 gm gula caster/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"1 sudu kecil esen vanila/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"40 ml susu segar/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"55 gm tepung cake/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"20 gm tepung kastard/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"1 sudu kecil baking powder/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"4 biji putih telur/spanspan style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"1/4 sudu kecil garam/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"80 gm gula caster/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"br //spanspan style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Cara/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Panaskan oven pada suhu 170 /spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar/spanspan style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras/spanspan style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Atau boleh juga gunakan cawan muffin/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder./spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;" Kemudian di ayak 3 kali/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata./spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Pukul putih telur dan garam hingga berbuih/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung./spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Keluarkan dari oven bila kek masak/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk/spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag./spanbr /br /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-94ULcirCPuE/Uj7v141jqgI/AAAAAAAAFMI/BjpuvbXf2EY/s1600/DSC01197.JPG" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="265" src="http://4.bp.blogspot.com/-94ULcirCPuE/Uj7v141jqgI/AAAAAAAAFMI/BjpuvbXf2EY/s400/DSC01197.JPG" width="400" //a/divbr /br /b style="color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif;"CREAM CUSTARD/bbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"by a href="http://www.myresipi.com/top/detail/98": /a/spana href="http://www.myresipi.com/top/detail/98"Honey/abr /br style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;" /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"1 sudu besar tepung /spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"1 sudu besar tepung jagung /spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"4 sudu besar gula /spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"200ml (1 cup) susu segar /spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"1 biji telur (L size) /spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"1 sudu besar mentega /spanbr /div class="gambarcara" style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-WSKqsa6oNLA/Uj7vx3759qI/AAAAAAAAFL4/BcmLFShD2lI/s1600/DSC01200.JPG" style="clear: right; float: right; margin-bottom: 1em; margin-left: 1em;"img border="0" height="212" src="http://2.bp.blogspot.com/-WSKqsa6oNLA/Uj7vx3759qI/AAAAAAAAFL4/BcmLFShD2lI/s320/DSC01200.JPG" width="320" //a1 sudu teh esen vanila - ita tambahbr /br /Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. /divdiv class="gambarcara" style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2/divdiv class="gambarcara" style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Masukkan telur dan kacau lagi. /divdiv class="gambarcara" style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.br /Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. /divdiv class="gambarcara" style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Masak sehingga pekat. /divdiv class="gambarcara" style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau./divdiv class="gambarcara" style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Ulang sehingga pekat.br /Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. /divbr style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;" /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana./spanbr /span style="background-color: white; color: #4c4c4c; font-family: Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif; line-height: 27px;"Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin./spanbr /br /br /br /

Read the whole article on My Kitchen