Baked Potato

Baked Potato

div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-c3W8ZTYFXnY/VFr7nYkW0TI/AAAAAAAAGb8/HZv5LTXQnss/s1600/bake%2Bpotato4.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://2.bp.blogspot.com/-c3W8ZTYFXnY/VFr7nYkW0TI/AAAAAAAAGb8/HZv5LTXQnss/s1600/bake%2Bpotato4.jpg" //a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Assalamualaikum/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Sedih baca tragedi menimpa adik Muhammad Rafiqin yang hilang di hutan Sekayu tu. Nama mcm nama anak sedara saya. Terkesan juge dihati. Semoga roh nya tenang di sana. Sedih saya mungkin lebih kepada cerita cerita tak benar yang disebar dimedia internet tentang kejadian yg menimpanya. Bila teknologi terlampau menjadi kuasa, maka cerita bohong banyak sangat dan mudah sangat tersebar. Saya kadang2, yang benar pun sukar untuk saya  percaya. Susahkan mcm ni. Semoga Allah sentiasa pandukan saya dan kita semua ke jalan yang benar. Aminn/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Bake potato ni terjadi sebab ada ibu mengidam nak makan.  Saya agak keberatan mulanya, tapi sebab kesian kepada ibu mngidam, yang agak extreme mengidamnya , jadi saya buatkan untuk dia dan lebihkan untuk orang kat rumah. Bila saya google resepinya, agak bermacam-macam cara, bermacam macam bahan. Ada yang sangat simple , ada yang sedang2 dan ada yang susah n sangat costly jugak bahannya./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-ojHL22BhBE/VFr7q4dRSCI/AAAAAAAAGcI/ue11TkU6Mhk/s1600/bske%2Bpotato2.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"img border="0" src="http://3.bp.blogspot.com/-ojHL22BhBE/VFr7q4dRSCI/AAAAAAAAGcI/ue11TkU6Mhk/s1600/bske%2Bpotato2.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Terima kasih Anna Qawina share resepi. Kemudian saya cuba google lagi kot dapat resepi yang mudah lagi. Biasala kan.. nak mudah. nak murah. tapi best./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Tapi bila saya compare resepi , baked potato ni caranya tu sama la, dan boleh guna apa apa inti pun./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Ada jgak ala ala inti karipap pun ada. Bila inti tu kita masak guna serbuk kari./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Jadi saya buat cara simple je la./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Alhamdulillah, bila ibu mngidam bagi feedback kata nya sedap dan hampir menitiskan air mata bila mengunyahnya. Hehe.. tu mungkin sebab terharu akhirnya menda yg diidam dapat dikunyah. /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://1.bp.blogspot.com/-JX9uXfR2wU/VFr7naAaaHI/AAAAAAAAGbw/pv800mKX0lQ/s1600/bake%2Bpotato.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"img border="0" src="http://1.bp.blogspot.com/-JX9uXfR2wU/VFr7naAaaHI/AAAAAAAAGbw/pv800mKX0lQ/s1600/bake%2Bpotato.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"BAKED POTATO/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Bahannya:/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"8-10 biji kentang sederhana/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"(kalau guna kentang russet tu agak besar, so 5-6 biji dah cukup)/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"garam/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Bersihkan kentang dan rebus sebiji tanpa potong n tanpa dibuang kulit./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Saya guna kaedah rebus. Kalau nak bakar dalam oven pun boleh./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Rebus hingga boleh dicucuk dgn lidi. Jangan sampai lembik pula. Pantau kentang anda./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Garam ditabur dlm rebusan bila kentang hampir masak./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Bila kentang empuk terus rendamkan ke dalam air sejuk./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Untuk Inti:/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"250 gram daging cincang / ayam/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"1 biji bawang besar/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"2 ulas bawang putih/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"cendawan dalam tin/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"1 biji tomato/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"sedikit lada hitam/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"lada sulah/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"sedikit sos tomato/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"sedikit tumix ayam/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"daun sup/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"garam & gula/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Cili benggala /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"caranya: Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Masukkan daging dan goreng sebentar hingga daging pucat./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Masukkan tomato dan cendawan yang dipotong dadu./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Perasakan dengan bahan bahan di atas./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Akhirnya boleh masukkan cili benggala dan tutup api./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-i9l1dSxGn7w/VFsDHygAx6I/AAAAAAAAGcY/QOu3MJY9cg/s1600/bake%2Bpotato3.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/-i9l1dSxGn7w/VFsDHygAx6I/AAAAAAAAGcY/QOu3MJY9cg/s1600/bake%2Bpotato3.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Penyediaan baked potato./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Bahan:/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Kentang direbus/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Inti siap/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"sedikit mayonis/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"sedikit susu segar/cair/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"sedikit mentega/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"cheddar cheese @ mozarella Cheese/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"garam jika perlu/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Caranya/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"1. Kentang dipotong 2. /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"2. Korek isi kentang dan biarkan sedikit seperti kolam. Boleh dibungkus dgn aluminium foil / alas dgn muffin paper./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"*boleh rujuk gambar di atas./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"3. Isi kentang dilecek. Masukkan sedikit mayonis, susu cair, mentega dan sedikit mozarella cheese./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"4. Kemudian masukkan semua inti tadi. Gaul sebati. Inti sedia digunakan./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"5. Masukkan inti tadi ke dalam kolam kentang. Buat sehingga habis./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"6. Panaskan oven 200 c api atas. Tabus cheese di atas kentang dan bakar sehingga cheese cair./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Sedia dihidang./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-SakB2PRZGU4/VFr7nan0btI/AAAAAAAAGb0/ZsSoyYUqBJ0/s1600/bake%2Bpotato1.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"img border="0" src="http://2.bp.blogspot.com/-SakB2PRZGU4/VFr7nan0btI/AAAAAAAAGb0/ZsSoyYUqBJ0/s1600/bake%2Bpotato1.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divbr /

Read the whole article on Izah Muffin Lover