Daging Tumbuk masak Kicap (ala dendeng) kegemaran anak-anak

Daging Tumbuk masak Kicap (ala dendeng) kegemaran anak-anak

div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://1.bp.blogspot.com/-GfBIbkT7wvc/U7OImeF8qZI/AAAAAAAAGKc/c9OatUfoz64/s1600/daging+tumbuk+berkicap.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://1.bp.blogspot.com/-GfBIbkT7wvc/U7OImeF8qZI/AAAAAAAAGKc/c9OatUfoz64/s1600/daging+tumbuk+berkicap.jpg" //a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Assalamualaikum/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Rasa nak buat tajuk panjaaang lagi. Kuasa ai../span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Ni lah lauk kegemaran anak-anak saya lebih kurang sebulan yang lepas, dan masih tak boring lagi nampaknya tu. Sebenarnya saya ada buat daging dendeng kes terliur sangat dengan daging dendeng kak ummi. hehe. Dan of koz la ikut selera org dewasa dalam rumah ni mesti nak buat pedas pedas baru kaaww. /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Jadi untuk anak anak, saya ketepikan sedikit daging dah ditumbuk dan saya tumis dan kicapkan nya. So jadilah daging dendeng masak kicap kan. Tapi takut plak nak letak nama dendeng tu. Kang marah pulak org yang pakar asal usul makanan serantau kang. Tak pasal. Ngeee /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Seronok tengok anak-anak menambah nasi bila buat lauk kegemaran mereka ni.:-)/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Daging Tumbuk Masak Kicap/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"by: Izah/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"bahannya:/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"1/2 kg daging di potong dadu besar/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"*rebus daging hingga empuk dan hiris nipis kemudian tumbuk sedikit./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"(proses mcm buat daging dendeng)/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Kemudian gaulkan daging dengan sedikit garam dan kunyit serbuk./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"bahan kisar:/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"1 biji bawang besar/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"2 ulas bawang putih /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"1/2 inci halia/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"1 batang serai /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"perasa /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"sedikit kicap/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"sedikit asam jawa paste/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"garam n gula/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Caranya:/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Goreng sebentar daging tumbuk tadi dan angkat n toskan./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Tumis bahan kisar sehingga wangi./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Perasakan dengan kicap, asam jawa paste, gula n garam./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: Trebuchet MS, sans-serif;"Masukkan daging tumbuk tadi . Gaul mesra dan masukkan sedikit air rebusan daging untuk basah basahkan sikit. Jika suka berkuah boleh lebihkan air rebusan. Angkat dan hidangkan./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"br //divbr /

Read the whole article on Izah Muffin Lover