Lala Masak Pedas

Lala Masak Pedas

div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-2tX6kTF2RHs/UA3FwJz4TpI/AAAAAAAAEas/bPWbAXqiRXI/s1600/lala+sos+pedas.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"img border="0" src="http://3.bp.blogspot.com/-2tX6kTF2RHs/UA3FwJz4TpI/AAAAAAAAEas/bPWbAXqiRXI/s1600/lala+sos+pedas.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Assalamualaikum/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Sebelum ni dah try lala sos pedas resepi dari kak Nor. /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Masa beli lala ni memang teringat kesedapan lala sos pedas tu, tapi bila nak masak banyak pulak bahan tak cukup. Jadinya saya cube resepi yang simple sikit dari yang itu./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Pun sedap dengan kemanisan lala pada kuah tu./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Terima kasih empunya resepi Batdeaz@myR./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bLALA MASAK PEDAS/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bresepi: a href="http://www.myresipi.com/top/detail/6466"Batdeaz@MyR/a/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"bbr //b/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bBahan-bahan ( 2 orang makan )/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b500gm lala/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b5 ulas bawang kecil/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b3 ulas bawang putih/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 biji tomato (di potong 4)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2 batang serai/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 biji bawang besar (di potong 4)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2 sudu besar cili giling/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1/2 sudu kecil pes asam jawa/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 sudu besar sos cili & sos tomato/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bGaram dan gula/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b3 sudu besar minyak masak/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b* optional: Tambah cili api untuk yang suka lebih pedas/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bCara-cara/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bLala di rendam seketika untuk mengeluarkan pasir yang masih ada. Basuh dan bilas dengan air bersih dan toskan./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bTumbuk lumat bawang kecil dan bawang putih/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bPanaskan minyak atas api sederhana. Tumiskan bawang yang di tumbuk tadi./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bMasukkan cili giling dan biarkan seketika agar cili masak./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bMasukkan tomato dan bawang besar yang telah di potong 4./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bKetuk serai dan potong kecil. Masukkan ke dalam tumisan./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bMasukkan sos cili, sos tomato dan pes asam jawa. Kalau agak kering boleh masukkan sedikit air./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bPerasakan dengan garam dan gula ikut kesukaan masing-masing./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bMasukkan lala dan tutup periuk seketika (dalam 3 hingga 5 minit)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bLepas 3 hingga 5 minit, buka tutup periuk dan gaul rata lala. Bagi yang suka berkuah, boleh tambah air kalau lauk nih kering sangat. Dan bagi yang suka extra pedas, boleh masukkan cili api yang telah di racik./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bSiap! Sedap di makan dengan nasi putih./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/div

Read the whole article on Izah Muffin Lover