Kuih Kaswi Lapis

Kuih Kaswi Lapis

div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://1.bp.blogspot.com/-KiSWdTDTalo/T16FIblDUrI/AAAAAAAAD84/rVtWqMFRvpc/s1600/kaswi+lapis1.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"img border="0" src="http://1.bp.blogspot.com/-KiSWdTDTalo/T16FIblDUrI/AAAAAAAAD84/rVtWqMFRvpc/s1600/kaswi+lapis1.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Assalamualaikum../span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Bertemu lagi kita dihari yang nampak ceria pagi ni dengan sang mentari menyinar. /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Tapi forecast nya petang karang hujan./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Malam semalam sebelum beradu, sempat saya jengah FB, dan saya diselimuti kesedihan dan pilu./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Berita kematian anak kecil yang hilang bertukar a href="http://www.harian-metro-online.com/polis-sahkan-mayat-rentung-adalah-nurul-nadirah?utmsource=feedburner&utmmedium=feed&utmcampaign=Feed%3A+HarianMetroOnline+%28Harian+Metro+Online%29&utmcontent=FaceBook"span style="color: red;"kematian/span/a./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Jika benar suratannya, banyak dapat dijadikan iktibar kepada semua rakyat Malaysia./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Tak perlu saya detailkan pengajarannya, kerana hal  tersebut membawa kesedihan dan kekesalan./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Kita haruslah berdoa dan berdoa kerana itulah senjata kita paling kuat./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Saya doakan anak kecil itu tenang 'di sana' dan Allah akan membalas apa jua pelaku si durjana./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Kuih kaswi yang enak./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Kepantangan saya, kecuali kalau perut dah betul2 sendat./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Terpaksalah korbankan kuih kaswi dan mengambil bau nyer aje. ;-)/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Kuih ni, hasil lapisan saya tu agak sememeh sikit./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Kaber2 ngan kelapa parut./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Terima kasih kak Yatie. Kak Yatie juga berkongsi minat yg sama dengan saya./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Suke kuih kaswi, dan beraneka resepi kaswi boleh jumpa di blog kak Yatie ni./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Dan terima kasih Cik Mat Gebu dan Kak Rinchan./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-HCibSH0-PW8/T16FOCoWxrI/AAAAAAAAD9A/tRGFwHLqdbg/s1600/kaswi+lapis.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"img border="0" src="http://3.bp.blogspot.com/-HCibSH0-PW8/T16FOCoWxrI/AAAAAAAAD9A/tRGFwHLqdbg/s1600/kaswi+lapis.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bKUIH KASWI LAPIS/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bby: kak Rinchan/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsumber: a href="http://yatiememories.blogspot.com/2010/05/kuih-kaswi-lapis.html"kak Yatie/a/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bBAHAN A/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 1/2 cawan tepung gandum/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1/2 cawan tepung ubi/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 camca besar tepung pulut(*digaul rata dan ayak)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 cawan gula merah ( guna gula melaka pun boleh)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1/2 cawan gula pasir/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b3 cawan air/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2 camca teh air kapur/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bBAHAN B/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b7 helai daun pandan, kerat kecil2/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b150 ml air(*kisar dan tapis untuk jusnya)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b3/4 cawan gula pasir/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b400 ml air/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b150 g tepung beras/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b70 g tepung ubi(*digaul rata dan ayak)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 camca teh air kapur/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bBeberapa titik pewarna hijau/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bBAHAN C/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bKelapa parut secukupnya, kukus sekejap/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bSedikit garam halus/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bCARA MEMBUATNYA :/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bPanaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih. Sapu sedikit minyak pada dasar dan tepi loyang. Alas dasar loyang bulat dengan plastik bersih (potong ikut saiz dasar loyang). Ketepikan./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bDalam alat pengisar, kisar semua bahan "A" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu bekas. Kemudian kisar semua bahan "B" hingga sebati dan halus, tapis ke dalam satu lagi bekas./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bSukat bancuhan "A" sebanyak 400 ml, tuang dalam loyang tadi dan kukus 10 minit. Kemudian tuang pula bancuhan "B" sebanyak 400ml, kukus 10 minit. Buat secara berselang seli hingga habis. Masa kukusan untuk setiap lapis selama 10 minit./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bAkan menghasilkan 3 lapisan gula merah (bancuhan "A") dan 2 lapisan pandan (bancuhan "B"). Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b* Saya lapis ikut macam kuih lapis...selapis demi selapis, terpulang pada masing2 ya.../b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bCATATAN :- Kacau bancuhan tadi bila hendak menyukat dan ketika menuang ke dalam loyang./b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/div

Read the whole article on Izah Muffin Lover