Kuih Talam Cincau

Kuih Talam Cincau

div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-RDqfVOKNzE/T01y4HPAGI/AAAAAAAAD3o/berGO4N8H1Q/s1600/cincau+talam.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/-RDqfVOKNzE/T01y4HPAGI/AAAAAAAAD3o/berGO4N8H1Q/s1600/cincau+talam.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Assalamualaikum../span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Nak share resepi kuih talam cincau yang mabeles ni. Sebenarnya banyak menu2 ni semuanya dah lama dlm simpanan. So ni semua gambar2 lama la ye. Bukan la hari2 makan macam ni. Kalau ada demand, baru la masak. Atau pun ada bahan2 yang nak hampir expired ke kan. Bukan la menunjuk gambar masak2 ni nak menunjuk kemewahan makanan. Bukan.. sebab bukannya hari2 masak gini. Kadang kalau anak mintak nak makan kuih ke, atau nak memulang pinggan mangkuk jiran ke. Kalau ada demand dari anak pun, saya akan buat dlm kuantiti yang sikit je. Untuk minum petang dan dibawa ke sarapan esok. Takut juga di ajar anak ni makan mewah2. Nanti tak reti pulak makna susah./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-9TWS7ya9vY/T01y6ijc6RI/AAAAAAAAD3w/FGKaP83HvI/s1600/cincau+talam1.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/-9TWS7ya9vY/T01y6ijc6RI/AAAAAAAAD3w/FGKaP83HvI/s1600/cincau+talam1.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Kuih talam cincau ni, memang sedap. Setiap layernya memberi rasa yang berbeza tapi sangat sedap bila dikunyah bersama di dalam mulut. Rasanya dah 3 kali saya buat talam ni, tapi tak sempat nk sharekan resepinya kat dalam blog ni. Layer colkat tengah2 tu sedap n lemak. Layer putih tu lemak2 aje tanpa gula dan layer hijau wangi dengan pandan. Kepada yang gemarkan kuih kukus gini, masukkan dlm list, sebab tak rugi mencuba kuih ni. Feberet saya. /span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-L84-jjIWoPs/T01y-07H7cI/AAAAAAAAD4A/ysWaIknh-tE/s1600/cincau+talam3.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"img border="0" src="http://3.bp.blogspot.com/-L84-jjIWoPs/T01y-07H7cI/AAAAAAAAD4A/ysWaIknh-tE/s1600/cincau+talam3.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Diingatkan ini bukan resepi saya, bukan saya nak promote resepi sendiri dan memuji2 resepi dan masakan sendiri. Tapi setelah diuji sampai 3 kali, memang terbukti ianya sedap. Dan setiap kali saya buat kuih ni saya akan perbaiki teknik kacau adunan atas periuk kemudian dikukus. Dulu2 mesti tak pandai. Tapi sekarang insyaAllah.. sikit2 dah nampak menjadinya. Cume bab potong kuih gini, masih fail bnyak. Kikiki.. Resepi diambil dari mjalh RASA Ogos 2007. Terimakasih buat chef Fauziah Jusoh./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-GTYTSVjfV8/T01y9be0YI/AAAAAAAAD34/0vDpKmLLwgY/s1600/cincau+talam2.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/-GTYTSVjfV8/T01y9be0YI/AAAAAAAAD34/0vDpKmLLwgY/s1600/cincau+talam2.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bKUIH TALAM CINCAU/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsumber: MAJALAH RASA ogos 2007/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bresepi: Chef Fauziah Jusoh/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bBAHAN /b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bA/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b550 ml santan pekat/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b200 gm cincau * dihiris memanjang/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b175 gm tepung beras/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsedikit garam/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bB/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b500 ml santan/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b150 gm gula/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b3 biji telur * span style="color: red;"izah letak 2 biji/span/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b90 gm tepung gandum/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 sk serbuk coklat * span style="color: red;"izah lebihkan/span/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsecubit garam/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bC/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b500 ml santan/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b90 gm tepung gandum/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2 sk tepung jagung/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1/2 sk pes pandan *span style="color: red;"izah letak 1 sk/span/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 sk esen pandan  * span style="color: red;"izah tak letak/span/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b120 gm gula *span style="color: red;"izah kurangkan/span/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsecubit garam/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bcaranya:/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bPanaskan air kukusan sehingga mendidih./b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bKacau adunan A dalam periuk di atas api sederhana. sehingga sedikit pekat/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bMasukkan ke dalam loyang dan kukus slama 10 minit./b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bKemudian satukan bahan B di dalam bekas, sebatikan dan kacau atas api sederhana hingga sedikit pekat. Lapiskan bahan B atas adunan A yg telah dikukus. Kukus pula selama 10 minit./b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bSambil itu, satukan bahan C, kacau atas api sederhana sehingga sedikit pekat dan tuang atas lapisan B yang telah dikukus./b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bKemudian kukus kuih dalam 20-30 minit. Sejukkan dan boleh dipotong./b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bspan style="color: #783f04;"Tips elakkan kuih berair dipermukaan =dari ratu talam kita, /spanspan style="color: red;"kak Yatie/spanspan style="color: #783f04;":/span/b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1. Pastikan air kukusan betul2 menggelegak. Baru diletakkan kuih. ini mengelakkan bahagian atas kuih kukus berair dan lembik./b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2. Salut penutup kukus dengan towel untuk mengelakkan air menitik atas kuih./b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b3. Atau jika tidak disalut tuala, lapkan tudung kukusan 4-5 minit sekali./b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b4. Atau tutup loyang dengan aluminium foil untuk elak air menitik./b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b5. Jika terdpt juga sedikit air dipermukaan kuih, ambil tisu dan tekapkn dgn perlhn dipermukaan kuih. /b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="color: #783f04; font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"br //div

Read the whole article on Izah Muffin Lover