Kuih Kaswi (kak Madihaa)

Kuih Kaswi (kak Madihaa)

div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-75cRwfoiMfA/TynSglXSubI/AAAAAAAAD0o/X-2u9Kd6JNY/s1600/kaswi+kak+ratna.jpg" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif; margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/-75cRwfoiMfA/TynSglXSubI/AAAAAAAAD0o/X-2u9Kd6JNY/s1600/kaswi+kak+ratna.jpg" / /a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Assalamualaikum../span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Memula sekali nak ucapkan tahniah buat a href="http://noorsha.blogspot.com/2012/02/alhamdulillah-terima-kasih-jelita.html"Noorsha/a kerana gambar2 dari hasil tangannya telah disunting oleh pihak majalah Jelita. Bila tengok gambor dalam majalah tu nampak mewah je hasil sentuhan dan kombinasi warne yang digunakan dalam menu2 nya. Tahniah sha. ;-)/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Tetibe tekak terasa nak makan kuih kaswi. Kalau tekak ni nak kaswi memang tak menahan2 lah. Buat peminat2 kaswi memang saya dapat bayangkan kalau tekak tetibe nak makan kaswi. Ingat kaswi ingat kak Yatie. Hehe.. Kalau time puasa, saya boleh berbuka dengan makan sepinggan kuih kaswi, tanpa makan nasi. Saya boleh ulang2 makan sampai habis apa yang tak habis, jika ianya kaswi. Dan kaswi tu pasti kena ada wangi2 pandan, fuh lagi naik selera.  Kali ni saya mencuba resepi kak Madihaa yang sempoi dan hasilnya memang best. Lekit2 lembut lembik2 senang je nyior masin tu nak melekat. Wah i likeee.. Saya buat separuh dari resepi di bawah. Terima kasih kak Madihaa a.k.a kak Ratna./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-HZ0KXB3OLIM/TynSaAoO5mI/AAAAAAAAD0g/e5sZW2utXds/s1600/kaswi+kak+ratna1.jpg" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif; margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://2.bp.blogspot.com/-HZ0KXB3OLIM/TynSaAoO5mI/AAAAAAAAD0g/e5sZW2utXds/s1600/kaswi+kak+ratna1.jpg" / /a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bKUIH KOSUI / KASWI/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bResepi : a href="http://mamawandiha.blogspot.com/2011/04/kuih-kosui-ke-kuih-kaswi.html"MaDiHaA a.k.a Ratna/a/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bBahan2 /b/span/divdiv style="text-align: center;"br //divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b3 cawan tepong gandum/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2 sudu besar tepong ubi kayu/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 1/2 cawan gula merah (kalau utk mkn sendiri.. MaDiHaA letak 1 cawan je)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2 sudu besar gula pasir (ikut manis yang dikehendaki)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b6 cawan air (gunakan separuh dari air untuk dimasak dengan gula merah)/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b3 ~ 4 sudu  besar kicap manis/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2 sudu kecil air kapur /b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b*Izah tambah span class="Apple-style-span" style="color: red;"sehelai daun pandan/span dimasak bersama air gula /b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bBahan salutan/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bKelapa parut putih/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsedikit garam  /b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bCara2 menyediakan/b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1. Masak gula merah & gula pasir bersama dengan  3 cawan air sehingga gula larut.  Tapiskan & campurkan dengan 3 cawan lagi air lalu sejukkan betul2 air gula tadi.  Sementara itu.. panaskan periuk pengukus./b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2. Campurkan tepong gandum &  tepong ubi kayu lalu tuangkan air gula yang telah sejuk, air kapur & kicap manis lalu digaul rata.  Tapiskan./b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b3.  Sapukan loyang dengan sedikit minyak.  Tuangkan bancuhan yang telah ditapis lalu kukuskan selama 45 minit atau sehingga masak.  Sejukkan  betul2 sebelum dipotong & ; dihidang bersama kelapa parut yang digaul dengan garam./b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bNota MaDiHaA : kukuskan sebentar kelapa parut supaya ianya tahan lebih lama./b/span/divdiv style="text-align: center;"br //divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bZaliedana pun dah cuba resepi ni a href="http://ummiesya.blogspot.com/2011/06/kuih-kasuikaswi-kak-madihaa.html"DI SINI/a. /b/span/divdiv style="text-align: center;"br //divdiv style="text-align: center;"br //divdiv style="text-align: center;"span class="Apple-style-span" style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"br //div

Read the whole article on Izah Muffin Lover