Ayam Kicap Berlada Hitam

Ayam Kicap Berlada Hitam

div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-NcHyV9reeQ8/TwGij-GGhI/AAAAAAAADqA/9ivxkrcrTK4/s1600/aya+kicap+anna.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/-NcHyV9reeQ8/TwGij-GGhI/AAAAAAAADqA/9ivxkrcrTK4/s1600/aya+kicap+anna.jpg" //span/a/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Assalamualaikum../span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"Lauk ayam untuk hidangan anak-anak dimakan dengan nasi putih. Suka budak berdua tu makan. Lauk pauk yang ada lada hitam diorang boleh terima. Tapi kalau ada cili, masih belum pandai lagi makan pedas2. Setakat pedas lada hitam je lidah diorang mampu. Tu pun tak boleh letak banyak-banyak.  Resepi ni dah lama duk intai dari blog Anna Qawina. Rasanya Anna yang rekemen kan lauk ni pada saya. Memang sedap n nyaman. Terima kasih Anna dan tuan punya resepi iaitu si cantik kak Dayang Jack./span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"br //span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bAYAM KICAP BERLADA HITAM/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bResepi : a href="http://dayangjack.blogspot.com/2011/09/ayam-kicap-berlada-hitam.html"Kak DayangJack@Dapurku Sayang/a /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsumber: a href="http://annaqawina.blogspot.com/2011/10/ayam-kicap-berlada-hitam.html"Anna Qawina/a/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b bahan-bahan : /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b 1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak) /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng) /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk) /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 sudu makan cili kisar/cili giling * saya skip/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 sudu makan kicap pekat /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1/2 sudu makan sos tiram /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsedikit kicap manis /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsedikit hirisan daun sup /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsedikit madu/gula dan garam /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bsedikit air asam jawa rempah /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga) /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b bahan-bahan kisar : /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b 5 biji bawang merah /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b2 ulas bawang putih /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 inci halia /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b1 batang serai/b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b Cara-Cara : /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"b Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam. Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram dan kacau sebati. Kemudian masukkan ayam. Gaulkan rata-rata. Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika. Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. /b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/divdiv style="text-align: center;"span style="font-family: 'Trebuchet MS', sans-serif;"bbr //b/span/div

Read the whole article on Izah Muffin Lover