Kuih Kaswi Labu

Kuih Kaswi Labu

div style="text-align: center;"a href="http://www.flickr.com/photos/60244038@N08/5855428833/" title="kaswi labu by izahdaut, on Flickr"bimg alt="kaswi labu" height="500" src="http://farm6.static.flickr.com/5152/585542883375dcb8d287.jpg" width="437" //b/abr /bbr //bbr /bAssalamualaikum../bbr /bbr //bbr /bKuih kaswi labu ni buat belah petang, kemudian dibawa ke sarapan pagi. Resepi kak Fida ni ramai juga teman-teman yang dah mencuba. Antaranya a href="http://yatiememories.blogspot.com/2011/03/kaswi-labu-kuning.html"kak Yatie/a, a href="http://curlybabesatisfaction.blogspot.com/2011/04/kaswi-labu-kuning.html"kak Ayu/a dan kak Am. Verdict dari saya, kuih ni sangat sedap, lemak labu dan santan yang wangi, manis yang sedang-sedang *sebab saya dah kurangkan sukatan gula, dan texture kuih ni pun goyang-goyang jugak. Sedap dimakan begitu saja atau dengan kelapa parut. Sesapa ada labu, kuih ni saya rekemen kan untuk mencubenya. Tip top.. Adunan ni separuh dari resepi Kak Fida bagi, dapat banyk jugak ni. Saya copy resepi dari blog kakAm. Mekasih semuanya.../b/divdiv style="text-align: center;"bbr //b/divdiv style="text-align: center;"bbr //b/divdiv style="text-align: center;"a href="http://www.flickr.com/photos/60244038@N08/5855474701/" title="kaswi labu1 by izahdaut, on Flickr"bimg alt="kaswi labu1" height="291" src="http://farm3.static.flickr.com/2783/585547470187f2f449df.jpg" width="500" //b/abr /bbr //bbr /bKUIH KASWI LABU KUNING/bbr /bresepi: a href="http://www.myresipi.com/top/detail/5051"kak Fida/a/bbr /bsumber: a href="http://serojakitchen.blogspot.com/2009/08/kaswi-labu.html"kak Am/a/bbr /br //divdiv style="text-align: center;"bBAHAN (*sukatan separuh dari resepi asal)/b/divdiv style="text-align: center;"bbr //b/divdiv style="text-align: center;"b250gm labu -dikukus/b/divdiv style="text-align: center;"b250gm gula pasir- span class="Apple-style-span" style="color: #e06666;"izah letak 200gm/span/b/divdiv style="text-align: center;"b250ml santan/b/divdiv style="text-align: center;"b150gm tepung ubi - span class="Apple-style-span" style="color: #e06666;"izah letak 100gm/span/b/divdiv style="text-align: center;"b150gm tepung gandum - span class="Apple-style-span" style="color: #e06666;"izah letak 200gm/span/b/divdiv style="text-align: center;"b25g tepung jagung/b/divdiv style="text-align: center;"b350ml air/b/divdiv style="text-align: center;"b1sk garam/b/divdiv style="text-align: center;"b3 helai daun pandan /b/divdiv style="text-align: center;"b1sk air kapur/b/divdiv style="text-align: center;"b1sk pewarna kuning - span class="Apple-style-span" style="color: #e06666;"izah tak letak/span/b/divdiv style="text-align: center;"b1sk vanilla - span class="Apple-style-span" style="color: #e06666;"izah tak letak/span/b/divdiv style="text-align: center;"bkelapa parut (putih)/b/divdiv style="text-align: center;"bbr //b/divdiv style="text-align: center;"bCARA/b/divdiv style="text-align: center;"bbr //b/divdiv style="text-align: center;"bLabu dikukus dulu dan dilecek/b/divdiv style="text-align: center;"bSantan, gula, garam & daun pandan dimasak hingga larut/b/divdiv style="text-align: center;"bBancuh tepung2 dgn air &  tuangkan santan panas dan masukkan semua bahan yg lain & ditapis/b/divdiv style="text-align: center;"bDikacau rata dan tuang dlm loyang atau bekas2 kecil yg disukai/b/divdiv style="text-align: center;"bKukus hingga masak (lbh kurang dlm 1/2 jam tapi kalau acuan kecik kurang sikit)/b/divdiv style="text-align: center;"bKaswi dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dikukus dulu dgn sdkt garam./b/divdiv style="text-align: center;"bbr //b/divdiv style="text-align: center;"br //div

Read the whole article on Izah Muffin Lover