Gulai Rebah Bangun Ikan Aye

Gulai Rebah Bangun Ikan Aye

div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bAssalamualaikum & salam sejahtera..../b/span/spanbr /br /br /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Hari ni pagi2 Lembah Klang dibasahi hujan rahmat... alhamdulillah...  Pagi ni juga en. suami ada urusan di Hospital Selayang... kesian dia terpaksa redah dalam hujan dari PJ ke Selayang sebab pegi dengan motor je untuk elakkan dari jem.  Lagipun kereta isterinya guna.. hihi... Alhamdulillah dah selamat sampai katanya... Mudah2an semua berjalan lancar... amin ya robbal alamin../span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Pagi ni kongsi resepi lauk lagi... Kali ni lauk ikan pulaklah.  Ni lauk dah lama masak sebenarnya ni.  Dalam cuti sekolah ni terpaksa MaDiHaA masak lauk ayam je sebab anak2 yang tinggal kat rumah tu semua peminat ayam.  Kalau masak ikan nanti banyak pula komplennya.  Macam dah tak tau nak masak apa dah dengan ayam... semalam anak2 request nak makan bubur nasi... rencahnya ayam juga... hihihiiii.../span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Oklah.. layan gulai ikan aye atau ikan tongkol ni pulaklah.../span/spanbr /br /br /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-7iWmy0qP9Jg/U4KkNStXnI/AAAAAAAAIwc/9bLu2TyIlfg/s1600/GULAI+IKAN+AYE+1.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://3.bp.blogspot.com/-7iWmy0qP9Jg/U4KkNStXnI/AAAAAAAAIwc/9bLu2TyIlfg/s1600/GULAI+IKAN+AYE+1.jpg" //a/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" bbr //b/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"span style="font-size: large;"bGulai Rebah Bangun Ikan Aye/b/span /span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Resepi : MaDiHaA aka Ratna/span/span/divdiv style="text-align: justify;"/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"br /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uBahan2 /u/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"4 - 5 keping ikan aye ~ bersihkan & tos/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3 cawan santan sederhana pekat/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"sedikit garam, serbuk perasa jika suka/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 keping asam gelugur /span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"beberapa biji bendi ~ cuti bersih & potong hujung & pangka/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 biji tomato ~ belah 4 /span/spanbr /br /div style="text-align: justify;"/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uBahan kisar halus/u /span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2 biji cili merah (kalau takde boleh guna 3 sudu besar cili kering kisar)/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3 ~ 4 biji cili padi (optional)/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2 ulas bawang putih /span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"5 ulas bawang merah/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 cm halia /span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 inci kunyit hidup (kali ni takde stok.. so ganti dgn serbuk kunyit je)/span/span  span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" /span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"sehiris lengkuasbr /br /Cara2 br /1. Jerang santan bersama bahan kisar serta garam & serbuk perasa./span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2. Sentiasa dikacau supaya santan tak pecah & apabila mendidih masukkan ikan & asam gelugur. /span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3. Agak2 ikan separa masak bolehlah masukkan bendi & kacau sentiasa permukaannya.  Tunggu hingga bendi lembut sedikit bolehlah masukkan tomato.  Rasakan asam garamnya.. kalau dah ok bolehlah matikan api.  /span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/span/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanspan style="font-size: x-small;"spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Selamat mencuba!/span/span/span/span/divdiv class="blogger-post-footer"Anda mungkin menyukai.../div

Read the whole article on Dari Dapur MaDiHaA