Apam Jagung Pandan

Apam Jagung Pandan

span style="font-size: large;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bAssalamualaikum dan salam sejahtera.../b/span/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"span style="font-size: medium;"br //span/spanspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"span style="font-size: medium;"br //span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Aduh.. pagi ni awal2 pagi dah hujan yer...  basah kuyup MaDiHaA walaupun berkereta sebab walaupun berkereta.. terpaksa keluar masuk kereta juga sebab terpaksa payungkan anak hingga ke  koridor sekolah & lepas tu hantar anak bongsu ke rumah pengasuh pula.  Hujan lebat sangat2 berserta angin.. memang lencun kain MaDiHaA.  Masuk ofis pun pakai selipar je.. sementara tunggu kaki kering sikit.. hehe../span/span/divdiv style="text-align: justify;"br //divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Semua ibu bapa yang menghantar anak terpaksa hantar anak hingga ke koridor sekolah sebab kalau tak hantar.. memang basahlah anak2 sebab jalan nak masuk ke pintu pagar sekolah dari laluan tempat ibu bapa berhentikan kenderaan agak jauh.  Kesian murid2 yang naik bas.. terpaksa berlari dalam hujan.  Tapi pagi tadi MaDiHaA tengok ramai pula ibu bapa yang masuk terus kenderaan mereka hingga dalam pagar sekolah.  Rupa2nya barulah MaDiHaA tau jika hujan lebat, ibu bapa dibenarkan hantar anak masuk ke pagar sekolah dengan kenderaan & terus keluar melalui pintu pagar belakang.  Waktu MaDiHaA mula2 sampai tu.. hujan tak begitu lebat.. jadi MaDiHaA tak nampak pun ada kereta yang masuk.. bila pertengahan perjalanan barulah nampak kereta berpusu2 masuk pagar sekolah sebab waktu tu hujan semakin lebat.  Bila pakcik guard bagitahu boleh masuk sekolah dengan kereta barulah MaDiHaA tahu... yelah.. kan anak MaDiHaA baru tahun pertama bersekolah kat sini.. Sebelum ni kakaknya bersekolah di sekolah lain.. jadi memang MaDiHaA tak tau pintu pagar belakang sekolah akan dibuka bila hujan lebat.. hehehe.. lain kali senanglah.. /span/span/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/-Zat860MEIM/Uifj8ONOdpI/AAAAAAAAHsg/I7FZ3cXDhUs/s1600/apam+j1.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/-Zat860MEIM/Uifj8ONOdpI/AAAAAAAAHsg/I7FZ3cXDhUs/s1600/apam+j1.jpg" //a/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/span/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/span/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Oklah panjang plak cerita pasal hujan pagi2 ni kan.  Malam tadi MaDiHaA tidor lewat hampir 1.30 pagi menyiapkan tempahan apam polkadot.  Alhamdulillah dah selamat bagi pada customer dalam hujan lebat tadi.  Meet point kami jumpa kat kawasan parking masjid berhampiran rumah pengasuh anak bongsu MaDiHaA sebab customer ni pun tinggal kat situ juga. hehe.. Bercerita pasal apam.. hari ni nak kongsi resepi Apam Jagung Pandan lagi.  Takpelah ekk walaupun dah pernah kongsi dulu... kita share lagi sekali.. hehe../span/span/divbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bApam Jagung Pandan/b/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Resepi : a href="http://mamawandiha.blogspot.com/2013/03/apam-jagung-pandan.html"MaDiHaA aka Ratna/a/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Adaptasi dari resepi : a href="http://mamawandiha.fotopages.com/?entry=1748183"Apam Keledek/a/span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uBahan A/u/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu besar tepong gandum/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2 sudu teh yis segera/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu teh gula kastor/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3 sudu besar air suam/span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uBahan B/u/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/span span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"200 gm isi jagung fresh/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"160 ml santan sederhana pekat / susu cair/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"150 gm gula kastor/span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" /span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 biji telur A/B/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu teh pes pandan/span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uBahan C/u/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/span span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"245 gm tepong gandum (ayak bersama DABP)/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu teh double action baking powder (DABP)/span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uBahan D/u/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/span span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Kelapa parut putih (guna kelapa yang agak muda lebih sedap)/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Sedikit garam/span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uCara menyediakannya/u/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spandiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1. Gaul sebati bahan A & perapkan selama 10 minit atau hingga ia naik sekali ganda./span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spandiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2. Kisar isi jagung dengan santan / susu cair sehingga halus. Tuangkan dalam satu besen yang agak besar. Masukkan gula kastor, telur & pes pandan.  Gaul sebati./span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spandiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3. Masukkan bahan A yang diperap lalu kacau sebati.  Masukkan pula tepong gandum yang telah diayak bersama DABP & gaul sebati.  Rehatkan selama 1 jam./span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spandiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"4. Setengah jam selepas perap, bolehlah sapukan minyak pada acuan apam sementara menunggu apam naik.  Panaskan air dalam periuk kukusan./span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spandiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"5. Cukup 1 jam diperap.. kacau adunan apam agar sebati. Sudukan dalam acuan apam 3/4 penuh.  Kukus apam selama 15 - 18 minit jika menggunakan acuan apam yang kecil.  Jika menggunakan loyang, kukuskan agak2 selama 40 - 50 minit (anggaran je ye).   Jangan lupa balut penutup kukusan supaya wap tak menitik atas apam./span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spandiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"6. Bolehlah hidang apam jagung pandan dengan kelapa yang digaulkan dengan garam./span/span/divdiv style="text-align: justify;"/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://2.bp.blogspot.com/-BItkRJtEYAQ/UifkGDfqcVI/AAAAAAAAHso/frSjtVF6pz8/s1600/apam+j2.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://2.bp.blogspot.com/-BItkRJtEYAQ/UifkGDfqcVI/AAAAAAAAHso/frSjtVF6pz8/s1600/apam+j2.jpg" //a/divdiv style="text-align: justify;"/divdiv style="text-align: justify;"/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Selamat mencuba! /span/span/divdiv class="blogger-post-footer"Anda mungkin menyukai.../div

Read the whole article on Dari Dapur MaDiHaA