Mee Sup Bebola Ayam

Mee Sup Bebola Ayam

div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bAssalamualaikum & salam sejahtera.../b/span/spanbr /br //divdiv style="text-align: justify;"/divdiv style="text-align: justify;"/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Kongsi resepi Mee Sup yang ringkas ni ye.  Kalau masak jenis2 sup macam ni.. memang kegemaran MaDiHaA & anak2. Lebih2 bila ditambah cili kicap tu.. memang bertambah2 makan.  Sebenarnya ini menu berbuka kami yang lalu.. tak sempat nak kongsi resepi kat sini lagi.. /span/span/divdiv style="text-align: justify;"/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://1.bp.blogspot.com/-36kfpzpiuSE/UhsCBX8po1I/AAAAAAAAHrg/3VQADfs0znE/s1600/mee+sup+ayam.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://1.bp.blogspot.com/-36kfpzpiuSE/UhsCBX8po1I/AAAAAAAAHrg/3VQADfs0znE/s1600/mee+sup+ayam.jpg" //a/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bbr //b/span/span/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bbr //b/span/span/divdiv style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"span style="color: #351c75;"bspan style="font-size: large;"span style="color: black;"Mee Sup Bebola Ayam/span/span/b/span/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Resepi : MaDiHaA aka Ratna/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uBahan2/u/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2 bungkus mee kuning (450 g x 2)5 ulas bawang merah ~ dihiris/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3 ulas bawang putih ~ diketuk & cincang/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 inci halia ~ dihiris halus memanjang/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2 keping isi dada ayam (dari seekor ayam) ~ dipotong dadu/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"500 gm bebola ayam/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3.5 liter air/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 kiub ayam knorr/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 kiub sup bunjut knorr/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu besar serbuk lada hitam (yang dikisar/tumbuk sendiri) /span/spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu kecil serbuk lada sulah /span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1/3 kobis saiz sedang ~ dihiris/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"4 pokok sawi ~ dipotong/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"garam secukup rasa /span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"minyak untuk menumis /span/spanbr /div style="text-align: justify;"/divdiv style="text-align: justify;"div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uBahan sampingan/u/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Sambal cili kicap (30 bj cilipadi + 2 ulas bawang putih = tumbuk + kicap manis + 1 s/k gula)/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bawang goreng/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"daun sup (jika suka)/span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uCara penyediaan/u/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang merah, bawang putih & halia sehingga wangi.  Masukkan isi ayam & kacau hingga isi ayam berubah warna. Masukkan air, kiub ayam dan kiub sup bunjut & biarkan sup mendidih./span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2. Bila mendidih masukkan bebola ayam, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Biarkan sup merenih sebentar./span/spanbr /span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3. Masukkan kobis & sawi & masak seketika & pastikan kuah sup secukup rasa.  Hidang mee bersama sup serta bahan sampingan./span/spanbr /div style="text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/span/divdiv style="text-align: justify;"spanspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Selamat mencuba!/span/span/span/div/divdiv class="blogger-post-footer"Anda mungkin menyukai.../div

Read the whole article on Dari Dapur MaDiHaA