Ikan Tongkol Goreng Lada Hitam

Ikan Tongkol Goreng Lada Hitam

div class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: large;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bAssalamualaikum & selamat pagi semua.../b/span/span/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal;"/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bbr //b/span/span/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-d49xmn9dnTg/UXcyBpe93-I/AAAAAAAAHBk/IvG-Ohvc1N0/s1600/ikan+tongkol+lada+hitam2.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://3.bp.blogspot.com/-d49xmn9dnTg/UXcyBpe93-I/AAAAAAAAHBk/IvG-Ohvc1N0/s1600/ikan+tongkol+lada+hitam2.jpg" //a/divbr /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"b/b/span/span/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal; text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Pagi ni MaDiHaA kongsi resepi lauk pula ye.... macam dah lama je tak kongsi lauk pauk.. hehe...  Macam biasa resepi yang dah berminggu-minggu dimasak..  Inilah dia resepi adaptasi dari resepi a href="http://mamawandiha.blogspot.com/2013/04/ayam-goreng-lada-hitam.html"Ayam Goreng Lada Hitam/a yang Yatie kongsikan tempohari.  MaDiHaA dah buat versi ayam & memang sedap ditekak kami sekeluarga.  Disebabkan berkenan sangat dengan resepi ni... kali ni MaDiHaA tukar bahan asasnya kepada ikan & dicampur dengan kacang panjang pula.. Harap Yatie tak marah ye pandai2 akak olah resepi Yatie ni & akak mintak halal ye kongsi resepi kat sini pulak.  /span/span/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal; text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br / /span/span/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal; text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Resepi kali ni MaDiHaA buat agak berkuah sedikit berbanding waktu masak ayam tempohari yang agak kering.  Jadi bila berkuah.. bolehlah tambahkan sedikit garam untuk dapatkan sos yang secukup rasa. Itupun jika perlulah ye.. Jadi sebelum tambah garam.. rasalah dulu samada perlu tambah garam atau tak.../span/span/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal; text-align: justify;"/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal; text-align: justify;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Ok kat bawah ni resepinya yang telah MaDiHaA olah sedikit... br / /span/span/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal;"/divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-SKvhodQ60Fc/UXcyU-H6XI/AAAAAAAAHBw/EYnIejm0iCA/s1600/ikan+tongkol+lada+hitam1.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://3.bp.blogspot.com/-SKvhodQ60Fc/UXcyU-H6XI/AAAAAAAAHBw/EYnIejm0iCA/s1600/ikan+tongkol+lada+hitam1.jpg" //a/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bbr //b/span/span/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bbr //b/span/span/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: large;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bIkan Tongkol Goreng Lada Hitam/b/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/spanbr /div class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Adaptasi dari resepi Ayam Goreng Lada Hitam : a href="http://yatiememories.blogspot.com/2013/03/ayam-goreng-lada-hitam.html"Yatie Memories/a/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" /span/spanbr /div class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Olahan : MaDiHaA aka Ratna/span/span/divdiv class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //span/spanbr /div class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bBahan-Bahan/b/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" /span/spanbr /ul type="disc"li class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"6 keping ikan tongkol saiz besar ~ dibersihkan /span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"5 urat kacang panjang ~ dikerat pendek/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu kecil serbuk kunyit/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu kecil garam/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"minyak masak secukupnya/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 1/2 sudu besar lada hitam yg dikisar kasar /span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 tangkai cili merah/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 tangkai cili hijau(*potong serong)/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Daun sup secukupnya-hiris halusi (MaDiHaA tak letak)/i/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2 biji tomato- belah 4 /span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 labu bawang besar-potong bulat/span/span/li/ulspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" br //span/spanbr /div class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bBahan Hiris/b/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" /span/spanbr /ul type="disc"li class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 labu bawang besar/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3 ulas bawang putih/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 inci halia/span/span/li/ulspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" br //span/spanbr /div class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bBahan Sos/b/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" /span/spanbr /ul type="disc"li class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3 sudu besar kicap jalen manis/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3 sudu besar sos lada hitam/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"ispan style="color: orange;"2 sudu besar sos tiram (MaDiHaA tambah ini)/span/i /span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 cawan air/span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Garam sekiranya perlu /span/span/li/ulspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" br //span/spanbr /div class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bCara Menyediakannya./b/span/span/divspan style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;" /span/spanbr /ol start="1" type="1"li class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Ikan digaul bersama serbuk kunyit dan garam./span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Goreng sehingga masak. Angkat, toskan minyak dan ketepikan dulu./span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Panaskan minyak, tumiskan bahan2 hiris sehingga sedikit layu. Masukkan bahan2 sos dan gaul rata./span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Masukkan lada hitam kasar, cili hijau, cili merah & air. Masukkan ikan & kacang panjang. Gaul rata./span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Masukkan bawang besar yg di potong bulat dan tomato. Gaul rata. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu. Perasakan, sekiranya dah ok...matikan api dan bolehlah di angkan dan hidangkan./span/span/lili class="MsoNormal" style="line-height: normal;"span style="font-size: small;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Taburkan dngn hirisan daun sup. Sedap di makan bersama nasi putih panas./span/span/li/oldiv class="blogger-post-footer"Anda mungkin menyukai.../div

Read the whole article on Dari Dapur MaDiHaA