Ayam Oats Pedas Manis

Ayam Oats Pedas Manis

div style="font-family: Verdana,sans-serif;"Assalamualaikum semua... /divdiv style="font-family: Verdana,sans-serif;"/divdiv style="font-family: Verdana,sans-serif;"/divdiv style="font-family: Verdana,sans-serif; text-align: justify;"/divdiv style="font-family: Verdana,sans-serif; text-align: justify;"br /Masa hari ku emergency leave  waktu anakandaku demam tempohari.. sempatlah aku mencuba resepi baru yang aku nampak kazenku a href="http://normarlida.blogspot.com/2011/07/sweet-spicy-chicken-oats.html"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Ida/span/a tayang  kat blog dia tempohari. Nampak macam menarik.. apalagi bila Ida kata sedap sangat2 membuatkan aku tak sabar2 nak mencuba.. Bila dah cuba.. memang sungguh bagai dikata.. memang sedap! Rasanya lebih sedap dimakan gitu saja dari dimakan dengan nasi... Rasa macam makan kerabu pun ye jugak.. Memang menyelerakan sungguh!  Hidangan ni lebih sedap dimakan sejurus selepas digaul dengan semua bahan2 tu.. Kalau dibiarkan lama nanti hilang pula rasa rangup2 ayam goreng tadi./divdiv style="font-family: Verdana,sans-serif; text-align: justify;"br //divdiv class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://4.bp.blogspot.com/--6kwnynu5PE/Th-n-wCO3yI/AAAAAAAABcQ/wIqxTf5QDEo/s1600/sweet+%2526+spicy+chicken+oats1.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" src="http://4.bp.blogspot.com/--6kwnynu5PE/Th-n-wCO3yI/AAAAAAAABcQ/wIqxTf5QDEo/s1600/sweet+%2526+spicy+chicken+oats1.jpg" //a/divdiv style="text-align: justify;"br //divdiv style="text-align: justify;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Terima kasih ye Ida sebab rajin mencari & mencuba resepi baru yg menarik macam ni... Resepi ni asalnya dari/span a href="http://www.myhealthyheart.com.my/QOHealthArticledetails.aspx?ID=html/recipes/oatssweetspicy.html&AID=articles"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"myhealthyheart.com/span/aspan style="font-family: Verdana,sans-serif;".  Tapi aku ada ubahsuai sikit ikut bahan yang ada kat rumah & ikut selera sendiri.. Untuk  lihat resepi original bolehlah klik /spana href="http://www.myhealthyheart.com.my/QOHealthArticledetails.aspx?ID=html/recipes/oatssweetspicy.html&AID=articles"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"SINI/span/aspan style="font-family: Verdana,sans-serif;" yer./span/divspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //spanbr /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-USYkWLgcIrA/Th-oV1rokZI/AAAAAAAABcU/a4iLIZ2YPFo/s1600/sweet+%2526+spicy+chicken+oats2.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="400" src="http://3.bp.blogspot.com/-USYkWLgcIrA/Th-oV1rokZI/AAAAAAAABcU/a4iLIZ2YPFo/s400/sweet+%2526+spicy+chicken+oats2.jpg" width="298" //a/divspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //spanbr /span style="font-size: large;"bspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"Ayam Oats Pedas Manis / Sweet & Spicy Chicken Oats/span/b/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Resepi : a href="http://www.myhealthyheart.com.my/QOHealthArticledetails.aspx?ID=html/recipes/oatssweetspicy.html&AID=articles"Quaker Oats@myhealthyheart.com/a/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Sumber : a href="http://normarlida.blogspot.com/2011/07/sweet-spicy-chicken-oats.html"Normarlida/a/spanspan style="font-family: Verdana,sans-serif;" /spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Diterjemah & ubahsuai : MaDiHaA a.k.a Ratna/spanbr /br /uspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"Bahan2/span/ubr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2 ketul dada ayam (dada ayam dari seekor ayam saiz sedang/span)br /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 cawan Quaker Oats Quick Cook/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"½ cawan tepong jagung/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"½ sudu kecil garam/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu besar sos ikan nampla/spanspan style="font-family: Verdana,sans-serif;" /spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Lada sulah secukupnya/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 biji telur, dipukul sedikit/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/spanspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"Minyak masak secukupnya/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"uBahan2 Sos/u /spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"3 sudu besar Sos Chili Thai/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2 sudu besar jus lemon /spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu besar sos ikan nampla/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Secubit garam atau secukup rasa/spanbr /br /uspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"Bahan2 Tambahan/span/ubr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2 ulas bawang merah ~ dihiris nipis/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/spanspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"5 chili padi ~ dihiris halus/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 batang carrot ~ disagat/hiris halus memanjang/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 biji oren ~ buang kulit & hiris nipis (optional)/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1 sudu besar bijan (disangai terlebih dulu)/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/spanbr /uspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"Cara2 Menyediakan/span/ubr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"1. Buangkan tulang ayam pada bahagian dada ayam tadi & ambil isinya saja.  Hiris nipis memanjang kesemua isi dada ayam tadi.  Perap bersama sos ikan, garam & lada sulah.  Gaul rata & perapkan selama 5 minit.  /spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"2. Sementara itu.. campurkan Quaker Oat Quick Cook bersama dengan tepong jagung & digaul rata.  Ketepikan dahulu./spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"/spanspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"3. Masukkan telur yang dipukul terlebih dulu ke dalam isi ayam yang diperap./spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"4. Salutkan isi ayam dengan bancuhan oats dengan tepong jagung tadi.  Aturkan dalam pinggan atau bekas yang sesuai./spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"5. Panaskan minyak secukupnya. Goreng isi ayam dikedua2 bahagian sehingga kekuningan.  Angkat & tos./spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"6. Dalam mangkuk kecil.. campurkan Sos Chili Thai bersama dengan jus lemon & sos ikan nampla./spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"7. Dalam satu bekas yang sesuai.. campurkan isi ayam yang digoreng tadi, hirisan carrot, hirisan bawang merah, bijan sangai, secubit garam & cili padi.  Tuangkan bancuhan sos tadi & gaul rata & biarkan secukup rasa.  Letakkan di atas pinggan hidangan & hias dengan oren yang dihiris.  Hidangkan segera! Sedap & menyelerakan!/spanbr /br /div style="text-align: justify;"span style="font-family: Verdana,sans-serif;"bNota MaDiHaA/b: Jika rasa ada yang kurang... bolehlah tambah bahan2 perasa apa yang patut ikut kesesuaian rasa sendiri yer.. Sebab kemungkinan kuantiti ayam/bahan2 yang digunakan tak sama banyak dengan kuantiti  bahan2 yang MaDiHaA buat ni.. jadi sukatan bahan2 lain yang ditulis mungkin tak mencukupi.. So pandai2 ejas sendiri yer../span/divspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"br //spanbr /div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://1.bp.blogspot.com/-ek8BVJZNhpk/Th-ocJx43oI/AAAAAAAABcY/kxhkxLrcJVI/s1600/sweet+%2526+spicy+chicken+oats4.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="298" src="http://1.bp.blogspot.com/-ek8BVJZNhpk/Th-ocJx43oI/AAAAAAAABcY/kxhkxLrcJVI/s400/sweet+%2526+spicy+chicken+oats4.jpg" width="400" //a/divspan style="font-family: Verdana,sans-serif;"/spanbr /span style="font-family: Verdana,sans-serif;"Selamat mencuba!/spandiv class="blogger-post-footer"Anda mungkin menyukai.../div

Read the whole article on Dari Dapur MaDiHaA