Ayam Golek Impiana

Ayam Golek Impiana

div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"a href="http://3.bp.blogspot.com/-VusPjSt980U/UBeCWWHUWsI/AAAAAAAAGZo/Z0jFfDXXA4U/s1600/Ayam+Golek+Impiana+blog.jpg" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"img border="0" height="426" src="http://3.bp.blogspot.com/-VusPjSt980U/UBeCWWHUWsI/AAAAAAAAGZo/Z0jFfDXXA4U/s640/Ayam+Golek+Impiana+blog.jpg" width="640" //a/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"Ini adalah kali pertama kita buat ayam golek!!!..teringat cerita Upin & Ipin..Ayam Golek! Ayam Golek..kartun yang menjadi kegemaran anak2 kita especially Iqram & Marsya..episod /spanspan style="font-size: small;"baru pertama kali /spanspan style="font-size: small;" puasa untuk budak berdua tu..hehe....gelihati tengokkan../span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"br //span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"Anyway pernah nampak juga ayam golek dibazar Ramadan dulu bila kita masuk JB..Tapi tak teringin pulak nak mencuba..this time kita buat ni makan dengan nasi..ah kau..sebab dah tak ada idea nak masak apa kita bantai masak ni..so ini ayam golek kita makan for berbuka & juga sahur...nasib baik dia orang makan..yalah dah tak ada  benda yang nak makan so makan ajelah kan..hahaha....Anyway..sedapp ayam golek ni pada kita..kita tengok mak kita pelan2 ambil dan bertambah..hehe..kalau ada waktu tu cubalah ayam golek Impiana ni ya../span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"Oh ya hari ni Marsya sudah kecundang!!..dia sudah break fast separuh hari..huhu..makan roti nutella & air milo terus kebelai terbonkang kat sofa tu..hehehe../span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"br //divspan style="font-size: large;"b/b/spanbr /div style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"span style="font-size: large;"bAyam Golek Impiana/b/span/span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"Sources:-Froma href="http://resepi.mesra.net/Detailed/114.shtml" resepi.mesra.net /a/span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"Sources:-From a href="http://curlybabesatisfaction.blogspot.sg/2012/07/ayam-golek-impiana.html"Ayu@curlybabesatisfaction /a/span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"Bahan:- /span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"1 ekor ayam-(i style="color: orange;"Ayu gunakan 2 ekor ayam griller-spring chicken)/ibr /500 gm kentang(potong dadu kecil)-ispan style="color: orange;"(Ayu gunakan 3 biji kentang)/span/ibr /20 biji telur puyuh-(i style="color: orange;"Ayu gunakan 3 telur ayam aje sebab tak ada stok)/ibr /1 biji kelapa(ambil santan)-(i style="color: orange;"Ayu gunakan 100ml santan aje)/ibr /100 gm bawang kecil-(i style="color: orange;"Ayu gunakan 11/2 biji bawang besar)/ibr /20 gm halia-br /15 gm ketumbar-(i style="color: orange;"Ayu gunakan 2 sudu besar)/ibr /50 gm cili kering-i style="color: orange;"(Ayu gunakan 4 sudu besar)/i/span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"20 gm bawang putih-ispan style="color: orange;"(Ayu gunakan 4 biji aje)/span/ibr /10 gm jintan putih-ispan style="color: orange;"(Ayu gunakan 2 sudu besar)/span/i/span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"1 sudu besar jintan manis-i style="color: orange;"(Ayu tambah)/ibr /1 gm lada hitam-i style="color: orange;"(Ayu gunakan 2 sudu besar)/ibr /1 gm kayu manis-(i style="color: orange;"Ayu gunakan serbuk kayu manis dalam 1/4 sudu kecil)/ibr /1 gm belacan/span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"1 gm cengkih(rempah dikisar)-ispan style="color: orange;"(Ayu just campak bila menumis 4nos)/span/i/span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"10 gm garam +perasa/span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"br //divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"Cara:-/span/divdiv style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;"span style="font-size: small;"Goreng rempah hingga wangi dan naik minyak. Angkat rempah tadi bahagi kepada dua. Sebahagian rempah digaul dengan ayam, telur dan kentang lalu disumbatkan dalam perut ayam lalu goreng hinggan kekuningan.(i style="color: orange;"Ayu gunakan telur ayam so tak muat nak masukkan dalam ayam griller ni..hehe so Ayu just gaulkan dengan kuah yang balance/i i style="color: orange;"bersama dengan kentang )/iAngkat dan biarkan sejuk. Sebahagian lagi, dimasukkan ke dalam periuk lalu dicampur dengan api yang kecil sehingga menjadi pekat. Angkat lalu curahkan di atas ayam./span/div

Read the whole article on Curlybabe's Satisfaction